//]]>

BuNga Siti Fatimah..

June 12, 2012

selamat pagi...


alhamdullilah..
pagi nie dapat mencuri masa sekejap untuk mencoret disini...
dah tgk tajuk kan..tertarik tak??hihi
tahu x apa itu bunga siti fatimah??
mungkin ramai yang dah tahu kan..
ada juga yang xtahu..
ada juga yang tahu sikit2 macam saya..hehe

actually, saya mmg pernah dengar sebelum nie ttg bunga siti fatimah nie atau
mungkin lebih di kenali dengan nama akar siti fatimah...
khassiat dia pun tahu sikit2 ja..
xberapa nak comfirm..
jadi  ada kesempatan pagi nie..
jadi, saya pun google dlm internet..
dapat la beberapa info yang boleh saya kongsikan DISINI..
kenapa saya nak ambik tahu??

Bunga siti fatimah yang saya dapat..tapi dua kuntum aje saya ambik..semoga khasiatnya dapat membantu proses kelahiran baby saya suatu hari nanti..mungkin 3-4 tahun lagi ^o^

sebenarnya pagi tadi saya dapat dua kuntum akar siti fatimah nie..
dari salah seorang officemate..
yang baru pulang mengerjakan umrah..
dia beli banyak juga..
katanya ada mmber office yang kirimkan..
yang lebih tu dia bagi la pada saya..
alhamdullilah..terima kasih pada cc.Razak
bukan senang nak dapat..
akar nie cuma ada dekat mekah sahaja..
kalau di malaysia nie yang ada pun semuanya di beli dari sana..

nak tahu khasiat akak siti fatimah??
memudahkan proses bersalin dengan izin Allah SWT..
baik untuk ibu2 yang sedang mengandung la..

cara penggunaan??
mudah sahaja..rendamkan dalam air sehingga kembang
dan di minum air rendaman itu sewaktu dah mula rasa nak bersalin..
tujuannaya untuk mempercepatkan bukaan pintu serviks dan seterusnya
memudahkan kita bersalin tanpa perlu menahan sakit terlalu lama..
walaubagaimanapun,
kita xboleh la terlalu tabsub sangat takut khurafat nanti..
anggap sahaja sebagai satu ikhtiar untuk memudahkan proses bersalin..
jadikan air akar fatimah nie sebagai air selusuh..
yang selalu ibu2 mengandung amalkan tu..
semuanya dengan izin dariNYA...


pic nie saya google dari internet..beginilah rupanya kalau dah direndam dengan air.
mmg kembang semagkuk la..

lepas guna, akar nie boleh dijemur, simpan dalam bekas yang kering dan tertutup
dan digunakan kembali..
xda expired date ok!
so, jangan risau..boleh guna untuk anak2 yang seterusnya..hehe

sedikit peringatan: JANGAN rebus akar nie ya..!mahupun rendam dalam air panas!
tidak boleh sama sekali..
ianya akan menyebabkan akar tu mengecut..
boleh menyebabkan rahim mengecut dan melambatkan proses kelahiran nanti..


nota: segala info ini, saya dapat internet..untuk info yang lebih lanjut..sama2 la kita search di google lagi...sharing is caring...hehe

You Might Also Like

5 pesanan ditinggalkan

  1. pernah dgr juga.. mmg ssh nak dapat kat sini kan.. selalunya org pg haji atau blk umrah yg bg... itu pun kalau ade yg mengirim...

    ReplyDelete
  2. a'ah..betul..xteringat pun nak kirim nasib baik di offerkan..hehe..org memberi kita merasa la..:)

    ReplyDelete
  3. salam kenal... keluarga nieza memang selalu amal minum air bunga ni bila dah start sakit nak bersalin... kebiasaannya kitaorang tengok bunga ni kembang sekembang-kembangnye ke tak..kalau kembang sangat-sangat..tak lama dah tu.. :)

    ReplyDelete
  4. bila leh stat minum air die ye.. kite baru 3 bulan preggy... salu dengar org cite pasal bunge nie..

    ReplyDelete
  5. Mrs mell: tgu 7bln ke atas la..lagi sesuai jadikan air selusuh..mudah-mudahan mudah bersalin nanti..:)

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^