//]]>

Setia Hujung Nyawa

January 04, 2013

salam...

selamat petang....
korang...korang nak share story nie...
ehemmm...ehemmm....
saya nie suka tonton TV...HEHEHE
so nak kongsi sikit cerita yang sedang saya ikuti
slot akasia TV3...
SETIA HUJUNG NYAWA...
best juga cerita nie...
mula-mula tengok kejap-kejap aje...
sekarang pulun juga la cari masa untuk tontonnya...
kalau yang belum ikutinya nanti boleh la balik tengok..
next week ekk...
setiap isnin-khamis jam 7mlm
jommm nak kongsi sikit sinopsis cerita nie..
adaptasi dari novel juga by FATIN NABILA
lakonan Amar Asyraff, Nelydia senrose, Ryzal Jaafar,Raja Emma,Cha-cha Maembong (adik Emma Maembong), Zila Bakarin dan ramai lagi..

dan yang paling saya suka lagu tema cerita nie..santai aje...
sinopsis:

Pengantin perempuan lari? Inilah takdir yang telah menemukan jodoh antara Ersalina Imani dan Zain Hakimi. Ersalina sangat cantik, matang, berbudi bahasa, kira cukup pakej walaupun baru umur 18 tahun. Zain pulak hensem, caring. Sofea iaitu tunangan Zain telah melarikan diri ke luar Negara saat2 majlis perkahwinan mereka. Datin Adibah iaitu mummy Zain sedaya upaya mencari pengganti kepada menantu tidak jadinya. Zain hanya menurut untuk menjaga maruah keluarga. Cari punyer cari..tup2 dia terjumpe dengan Ersalina di rumah Haliza. Kira cinta pandang pertama untuk dibuat menantu. Haliza iaitu mama Ersalina dan Datin Adibah merupakan rakan berpersatuan. Dia terus tertarik untuk jodohkan Ersalina dengan Zain.


Haliza pula merasakan bagai disorongkan bantal. Satu rahsia besar cuba disembunyikan oleh Haliza yang melibatkan maruah keluarga. Ersalina telah pengsan di rumah dan disahkan hamil. Hancur hati seorang ibu apabila maruah diri seorang anak yang dikasihinya tergadai hanya kerana nafsu remaja. Dr. Sofea iaitu Dr peribadi keluarga Haliza telah diminta merahsiakan perkara ini dari Ersalina dan semua orang. Malu beb! Haliza telah menerima lamaran Datin Adibah. Ersalina yg tak tau pape ni terpaksa terima untuk menjaga hati mamanya sekaligus menebus dosa hitamnya. Sebelum majlis kahwin, Ersalina dengan tak sengaja telah terlanggar Zain di shopping complex dan dua2 terpana melihat keindahan Tuhan. Jeng…jeng…jeng..sudah jatuh cinta ke?

Zain yg sah sebagai suami Ersalina amat terkejut melihat gadis yg berjaya mencuit hatinya di shopping complex adalah isterinya. Kedua ibubapa mereka mengharapkan kebahagiaan. Zain dan Ersalina mula dengan sebagai kawan dan Ersalina follow jer rentak Zain walaupun hati berbunga cinta. Salah Zain luahkan rasa cinta terhadap Ersalina, perkara aib yg disembunyikan oleh Haliza terbongkar bila Ersalina jatuh dan keguguran. Terduduk Zain sekejap! Haha. Ersalina masih blum disentuh tetapi keguguran. Anak sape tu?Haliza amat takut dengan masa depan Ersalina puteri tunggalnya. Ersalina juga terkejut kerana mamanya merahsiakannya. Kini barulah dia tahu tujuan mamanya kahwinkannya. Zain, Ersalina, Haliza dan Dr. Sofea cuba sembunyikan rahsia besar ni. Zain berlakon baik dengan Ersalina di depan ibubapa mereka. Di belakang, Ersalina di maki, diherdik dan dianggap barang terpakai. Sadis2! Ersalina bertahan dan sabar kerana cintakan hubungan mereka. Kuasa Tuhan siapa yang tahu. Selepas cuti bulan madu di Bali yg tak berapa nak madu ni, Zain dapat terima Ersalina sebagai isterinya.

Zain ni romantic!!Tapi badai datang bila Zain kemalangan dan koma selama sebulan. Ersalina bagaikan orang gila tapi mulai berubah bila dia disahkan hamil anak Zain. Hady iaitu kawan baik Zain merasakan sekali lagi Zain ditipu oleh Ersalina. Perbualan Hady dan Ersalina tentang Ersalina yg bukan dara sebelum kahwin telah didengar oleh mummy Zain. Hady ni mmg mulut tempayan. Haha. Datin Adibah minta Zain ceraikan Ersalina kerana rasakan keluarga Haliza menipu anak mereka. Zain cuba dijodohkan dengan Erniza. Ersalina dan Zain amat tertekan dan sering berjumpa secara sembunyi. Sesuatu telah insafkan Datin Adibah bila sejarah hitam Zain dan Ekin diketahuinya. Zain pernah meniduri Ekin waktu mudanya. Ish2 dunia2. Datin Adibah minta maaf pada smua pihak kerana cuba pisahkan Ersalina dan Zain. Ermmm very sweet couple!Janji sehidup semati.



nota: psssstttt...kalau drama best-best mmg selalu saya ikut walaupun banyak episod..hehe..( mula terperasan yang heroinnya banyak pakai baju stail korea...peminat drama korea tau ersalina tu)
*sorry xdapat nk kongsi pic.entah kenapa la plak xleh nk upload*

You Might Also Like

6 pesanan ditinggalkan

  1. samala entri kita hari ni! hehe..imahpun suka tengok drama ni. sweet sgt!

    ReplyDelete
  2. kak,sy dri blog izza sakura,leh add sy di fb maya izara,kt blog sy tu ada, ataupun ni emel sy, damisya.maya@yahoo.com ,maaf bru dpt reply hari ni sebb bz,

    ReplyDelete
  3. hihi..best kan..ciksu pon baru terjebak ..
    nak tergelak tgk El buat sambai belcan guna ciliboh.. ;)

    ReplyDelete
  4. wahhh mcm best je jln ceritanya ni.. kena tonton ni ;)

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^