apam polkadot batch 2

March 12, 2013

salam

nak sambung lagi citer tentang apam polkadot nie..
dari entry sini
nie kira cubaan kedua untuk buat apam dot dot nie...
khas untuk bufday gurlz kaisara
jumaat yang lepas..

kalau ikut rancangan asal mmg nk buat waktu malam hari khamis tu..
sebab nak elak dari ganggu kaisara
yang sibuk nk mengadun tepung juga...
tetapi.... :-(

rancanganku xmenjadi...
bila tong gas buat hal malam tu...
gas habissss pukul 12 tgh mlm...
warrrghhhhh mana nk cari tong gas malam2...

tu pun nasib baik elok2..
selesai sediakan kuah kacang dan masak nasi impit
memang dah plan nak siapkan awal2
almaklum aje la semuanya saya nak sediakan berseorangan...
takut juga nanti x menang tangan...

so, bila rancangan di tunda keesokan harinya...
mmg kelam kabut juga..
kalau ikutkan nak cancle aje menu apam dot dot nie..hehe
tp... saya kan suka yang comel2..
ku gagahkan juga buat apam  polkadot nie
sambil menggoreng bihun...
nasib berjaya juga membuatnya..
alhamdulillah..second try menjadi..
gebu dan lembut seperti di bawah...

 
 

meh nak kongsi juga resepi dengan korang yang nak try versi saya nie..
sukatan dengan (mangkuk kecil a.k.a mangkuk bubur)

bahan-bahan

telur 3 biji
gula kastor 1 mangkuk
tepung gandun 2 mangkuk
santan 1 mangkuk
serbuk penaik 1 sudu kecil
asen vanilla 1 sudu kecil
ovellette 2 sudu kecil
pewarna

cara-cara :

1) pukul telur putih sehingga kembang kemudian masukkan gula kastor, sedikit demi sedikit..sambil pukul sehingga kembang.
2) kemudian masukkan essen vanila serta kuning telur
3) selepas itu masukkan tepung gandum (ayak bersama serbuk penaik) berselang seli dengan santan cair
4) pukul sehingga kembang dan sebati masukkan ovelette yang akhir sekali..( tips untuk gebukan apam polkadot)
5) asingkan kepada beberapa bahagian yang korang suka untuk gaulkan besama pewarna..(batter pakai pewarna yang serbuk pun okay je)
6) masukkan adunan bewarna kedalam piping bag untuk mudah membuat dot dot didalam acuan lompang (letangkan sarang dalam acuan lompang)
7) panaskan air dlm kukusan.biar air benar2 mendidih.
8) bila air dh mendidih kukus lah adunan selama 15 minit dgn api yang sederhana (ya! pastikan api kecil supaya permukaan tidak merekah)
9) siap untuk dimakan..oh yeaahhhh...1 adunan nie saya buat dapat dalam 70++ biji apam polkadot


nota: nak shere juga resepi yang saya ambil dari blog-blog yang lain..tapi penerangan dalam versi saya  sendiri..sebab saya dah mencubanya hehe..(faham tak?)


You Might Also Like

6 pesanan ditinggalkan

  1. Wahhh...ni lagi senang la nak try sebab sukat guna mangkuk :)

    ReplyDelete
  2. rajinnya buat apam polkadot ni. saya ni x pernahnya berkesempatan nak buat. dulu mase bambam tu kecik, gagah jugaklah wat cookies raya. tp la ni, mmg x dpt lah. hehe

    ReplyDelete
  3. suke apam polkadot ni lg2 klu filling dia blueberry...yam2..

    ReplyDelete
  4. tq share resepi Mv ambil respi tue k

    ReplyDelete
  5. haa..ciksu dah buat hari tu.. tp terlupa kat mana simpan bekas lompang..kih2..last2 masuk dlm loyang..nak mkn potong je..

    guna santan ye.. ciksu guna susu segar je

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^