//]]>

Blogku di serang MALWARE

May 20, 2013

salam..

dah perasan dari last week..
macam ada something wrong ja dgn blog saya nie
tp almaklumlah saya nie bukan pakar sangat..
tp bila buka asyik naik malware nie..
nak tahu juga si penyebabnya..
search dari en.google

rupanya malware nie pun sejenis penyakit berjangkit dari blog lain..hehehe
kalau sebelum nie tak tahu pun..
boleh berjangkit rupanya dari pelbagai cara sama ada
dari blog yang kita follow, kita exchange link & blog yang singgah komen di blog kita..
hari nie baru tergerak hati dan punya kesempatan nak belajar cara buang MALWARE nie..


terpaksa buat beberapa kajian mengenalpasti puncanya
rupanya malware nie datang dari satu blog yang
saya pernah follow..
so, solutionnya saya kena unfollow this blog..
tak tahu juga cara saya ikut ja tutorial dari sini SINI
tp malangnya cubaan pertama tidak berjaya..
cari jalan kedua search sama ada terdapat dalam blog exchange
yeaaahhhh rupanya duduk dalam sahabat segmenku
minta maaf banyak-banyak terpaksa remove juga anda di sini..
takut nanti blog saya pula punca jangkitan pada rakan blogger yang lain..
nampak macam dah selesai ja bila remove blog tersebut dari bloglist..
yeaaahhhh....
akhirnya selesai juga..
thanks ekk.. blog yang sediakan toturial tu..:)



nota: alhamdulillah harap2 blog berfungsi seperti sediakala...


You Might Also Like

5 pesanan ditinggalkan

  1. Ala.. Siannya.. Moga cepat2 sembuh ea blog... :-P

    ReplyDelete
  2. yui ada pasan gak tpt ak tau nak smpaikan cmne..huhu

    ReplyDelete
  3. blog saya pun pernah kena . anti virus saya block blog saya dr dibuka . puncanya dari imej yg saya copy dr google ...

    ReplyDelete
  4. Dah pulih ...
    Nasib baik tahu caranya..hhehehe

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^