//]]>

CheckList Barangan Bayi

December 02, 2013

salam..

since my pregnant dah masuk 9bulan..
menanti hari aje la kan..(nebess  plak...)
padahal anak kedua kot..
hope xsesakit anak first (boleh gitu..??)

nak share sedikit info
checklist barangan keperluan bayi..
untuk saya yang kali ke dua nie..
org kata belajar dari pengalaman
apa yang xcukup masa first delivery dulu cuba di cukupkan lah...
boleh tgk timetable kat bawah nie..
antara keperluan untuk baby kita...




untuk kali nie xde la banyak yang saya beli..
tapi penuh juga almari kakaknya..
(hehe..tumpang almari kaisara dulu...)
sementara nak cari almari baru..

semua checklist dekat atas saya beli
kecuali keperluan penyusuan & keperluan jalan-jalan..
beli kemudian2 aje..
 keperluan penyusuan tu just sediakan
2 botol susu/berus botol aje..
one important thing is Nursing pad 
seriusly nt pas bersalin mmg sgt perlu..
first baby dulu saya xsediakan pun..
mmg selalu la berganti2 baju sebab dah meleleh2 susu badan..
mybaby plak still NICU waktu tu

nie plak keperluan yang sy sediakan dalam kereta siap2..
masuk je perut 7 bulan..
mmg saya dah masukkan dalam bonet kereta..

barangan bayi
1. sepasang baju lengan panjang/pendek
2.tuala
3. sarung tangan/kaki
4.selimut baby
5. botol susu
6. kain napkin-2helai je
7. peralatan mandian
8. minyak telon

barangan ibu bersalin plak
1. tshirt + kain batik
2. stoking
3. sweater
4. tuala/kelengkapan mandian 
5. pakaian dalam/ pad
6. minyak panas

okey..barang nie sy sediakan dalam beg
then bertapa dlm bonet kereta tu
incase kecemasan nak masuk ward
mmg angkut barang nie dlu..
barang2 lain nt kena tunggu en.hubby kutip le..hehe
tp dh sediakan checklist untuk dia..

**ohh ya..untuk pampers dan susu masa admint bru nak beli kot...susu formula pun bila klu susu badan xnak kuarwhy??coz dlu after 3day baru susu badan sy kuar tau...and once sy cadangkan beli
pampers NB petpet..mmg selesa dan sesuai utk bayi..


nota: hope semuanya cukup...Doakan saya dapat bersalin di kampung..lagi 2 minggu dah nak mula cuti awal..


You Might Also Like

10 pesanan ditinggalkan

  1. berdebar tgg masa... mg selamat n mudah bersalin nnt

    ReplyDelete
  2. sy x guna pn pad nursing tu..beli bukan men byk..huhu..membazir je..sbb masa dlm pantang susu x byk sgt.bb pn asyik nyusu je..

    ReplyDelete
  3. moga dipermudahkan masa bersalin nanti yer...

    ReplyDelete
  4. Bnyk2kan berdoa semoga susu bdn cepat keluar ye..aritu saya pun amik masa 3 hari..klau bole avoid bg susu formula kt baby..direct feeding dan sentiasa urut bawah ketiak dan breast, insyaAllah dipermudahkanNya..pastu, amik set milkbooster shaklee, cuba dan rasa sendiri kehebatannya..setakat ni alhamdulillah saya x pernah missed buat stok susu, penuh freezer dan direct feeding baby..boleh whatsapp saya Suria 0142379783 utk ketahui rahsia milkbooster terbaik ni..berbaloi dan bagus utk baby :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum awak. thanks sharing checklist ni. boleh sheila gunakan. heee

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^