//]]>

Masalah Bayi Kembung Perut

March 28, 2014

salam..


masalah kembung perut dikalangan bayi..
sangat risau dan meresahkan kita sebagai ibu kan..
lately nie anak saya kaliff
selalu kembung perut..
kembung perut tu akan buat bayi kita rasa tidak selesa
sekaligus menangis tak henti2 tau..

saya mula runsing sebabnya kaisara dulu xda masalah macam nie..
ye la..lain anak lain ragamnya kan..
saya bukan apa bimbang
kalau dia meragam masa dekat rumah pengasuh..
saya sekarang pun dah mula pesan pada pengasuh
kaliff nie kalau menangis selalunya
sebab lapar susu aje..
tapi kali nie kalau nangisnya kuat
kna selalu check perutnya la..

bagaimana kita nak tahu anak kita kembung perut??
bila dia menangis tak henti henti sambil menolak  nolak kakinya tau..
waktu nie kita kna mula check perutnya..kalau bunyi kosong tu
maknya perutnya mmg masuk angin la..
kadang2 kalau tak membuang atau terkentut pun bayi kita akan kembung perut tau..

apa yang saya buat bila kaliff kembung perut??
selalunya dan biasanya mestilah sapu minyak kan..
saya nie lebih suka guna minyak telon..
tapi tu la minyak nie tak la panas sangat biasa2 aje kan..
jd, en.husband suh try gunakan yuyee dekat kaliff
semalam masa dia kembung aje saya pakaikan yuye..
hmm..terus terkentut & sekaligus poo poo..hehe
bagus dan berkesan juga yuyee nie..
kaisara dlu saya xbagi guna yuyee
sebab kulitnya nipis bila pakai aje mesti menangis lg kuat
mungkin sebab kepanasan kot..
dia tak tahan..kaliff nie berbeza lakk..steady aje dgn yuyee..

satu lagi yang saya buat bila kaliff kembung perut
Demah kawasan perut & betisnya termasuk tapak kaki..
sekarangkan moden jadi cara demah anak pun moden sikit
saya just ambik towel kecik..
seterika kasi suam2 then demah kawasan yang berkenaan..
mudah kan..huhuhu
ini untuk kes org2 yang xda beli tungku bayi..
try la kaedah saya nie..
sekejap je demah adik kaliff nie..
nanti perut dia akan lembut dan okay balik..

moga2..anak saya tak alami lagi masalah kembung perut nie..hurmmm

-kaliff rizqi-

nota: dah lama tak up entry pasal kaliff kan..next time saya up lagi entry pasal khaliff..thanks pada yang sudi join MY segmen tu...

You Might Also Like

3 pesanan ditinggalkan

  1. kesian tgk bila depa alaminya.. ngis ja..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, guna tungku pun boleh ya? sheila ada beli tungku baby yang kecil tu.. harapnya berguna untuk baby nanti. singgah menabung digi sini~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kalau zaman moden skrg tungku bayi tu mmg leh guna utk masalah kembung mereka

      Delete

tinggalkan komen anda di sini ^O^