//]]>

Resepi konfleks madu

July 20, 2014

salam..

selamat berpuasa u'oulls
dah tinggal tak berapa lama lagi kan nak ke penghujung ramadan..
now, hari nie PB nak share resepi 
biskut paling mudah dan ringkas
untuk di sediakan aidilfitri nanti..


PB dah pun siap buat
last week masa cuti Nuzul al-quran..
Even PB ada anak kecik
itu ak menghalang niat PB 
 nak sediakan serba sedikit hasil tangan sendiri okay ^_^


resepinya seperti di bawah...

Bahan-bahan 

1 kotak cornflakes 
1 ketuL butter ( buttercup)
6 sudu besar madu
3 sudu besar gula
Paper cups
Mix ceri (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati.( yang nie PB buat half Boil, letak periuk isi air dahulu then letak kuali yang berisi buttet, madu dan gula,  kacau bahan dalam kuali tu atas air yang menggelegak..kira tak direct atas api ekk...)
  2. Masukkan cornflakes dan kacau hingga sekata. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup.
  3. Bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 150 celsius.( yang nie PB guna pemanggang ajaib je hehe)
SELAMAT MENCUBA...^__^




PB buat dua kali..takut tak cukup madu hehe


si kakak kaisara pun sibuk nak membantu



nie rupa yang belum di bakar

yang nie dah nak mula bakar..tak berapa berkilat sbb PB guna madu sedikit...hehe ^_^


nota: dapat siapkan 3 balang..satu untuk umah mentua, umah ayah PB dan satu simpan kat umah....PB...cuba buat tau !

You Might Also Like

7 pesanan ditinggalkan

  1. Biskut raya yg paling mudah,cepat dan sedap yg selalu buat. Hehe

    ReplyDelete
  2. mudah je plak kan mcm nak cuba je

    ReplyDelete
  3. suka.sgat mkn cornflakes madu ni.
    blom.start buat lagi. hihi.buat last minute kang buat hbs awal pulak.hahaa

    ReplyDelete
  4. aslkm sis, nak tanya kat pemanggang ajaib tu nak kena buh minyak atau apa2 dak..sebelum letak cup cornflakes tu..tq

    ReplyDelete
  5. wslm..x perlu sis..terus letak sahaja

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^