//]]>

Hop on Hop off Penang

March 17, 2015

salam..


morning..
nie kesinambungan entry jalan-jalan Penang
Day two...
wahh..macam banyak pula bunyinya kan..
pergi pun 3 hari je kan..ho ho holiday..

Hari kedua..
we'oullss jenjalan naik bas HOP ON HOP OFF seharian
kalau nak info lebih lanjut klik sini 

mmg masa mula-mula plan ke PENANG
nak naik Bas Double Daker nie..
siyess pengalaman yang seronok..
sebab anak2 mmg suka naik bas..hehe
asyik naik kereta je kan..
sesekali bawa la naik bas..

tiket bas nie boleh guna 24 jam..
so, hari ke dua nie kami mmg parking je kereta dekat
Padang Kota..
dan mulakan perjalanan ronda-ronda penang yahoooo..^_^

hop on hop off nie..
ada dua laluan
satu laluan bandar ( CITY ROUTE ) dan
satu lagi laluan pantai ( BEACH ROUTE )
bas nie akan berhenti di setiap pitstop yang di sediakan..
di mana setiap PIT stop adalah tempat2 menarik yang boleh di lawati...
bunyi macam best kan...
so, kalau cakap tak nak ke peneng sebab takut tak tahu jalan
korang tak payah bimbang lagi..naik jer bas nie..
















bas nie mmg ada banyak..
tak payah nak tunggu lama-lama di setiap pit stop..
ada je yang lalu...
PB sekeluarga mulakan perjalanan ke BEACH ROUTE DULU...
WE'oulss nak ke Batu Feringghi...
mula-mula kami round je semua tempat dan tgk..
tak turun pun...
bila bas berpatah balik baru kami pilih ke mn tempat yang kami nak turun..
mula-mula kami turun ke TAMAN NEGARA P.PINANG
Lokasi terakhir bas nie lalu..

second, kami SINGGAH di ROCK BEACH
makan Laksa penang + air kelapa
waktu nie dah tengahari ambik angin pantai sikit 
lepas tu sambung dengan CITY ROUTE
teruskan perjalanan semula kami SINGGAH 
TAMAN RIMBA, GURNEY PLAZA,
Last, CHOWRASTA ...
chowrasta nie area JERUK PAK ALI..yang u'oulss semua minat tu
boleh singgah beli ole-ole untuk di bawa pulang...:) 


okay la..,panjang la pula entry kali nie...
PB yang rajin dan gigih nak share PITSTOP
yang korang perlu tahu dan melawat
kalau korang naik HOP ON HOP OFF nie..
dalamnya mmg ada Tour Guide yang akan bercakap-cakap..
setiap kali sampai destinasi yang korang perlu lawati...heeee






LIST OF ATTRACTION

CITY ROUTE

stop 1 Gurney Plaza | Gurney Paragon | Gurney Hawker | 
stop 2 Tow Boo Kong (Taoist Temple) |
stop 3 Youth Park | 
stop 4 Botanical Gardens | 
stop 5 Penang Hill | 
stop 6 Kek Lok Si Temple |
stop7 P. Ramlee's House | Town Museum | Penang Times Square |Huan Yan Temple |
stop 8 KOMTAR |
stop 9 1st Avenue Mall| Chowrasta Market | Georgetown UNESCO World Heritage City |Masjid Jamek Lebuh Chulia |Perangin Mall |
stop 10  Armenian Street | Campbell Street Market |Kapitan Keling Mosque | Masjid Melayu Lebuh Acheh | Penang Islamic Museum | Sun Yet Sen Museum | The Goddess of Mercy (Kuan Yin) Temple |
 stop 11  Cheah Kongsi | Chinatown | Khoo Kongsi |Little India | Sri Mahamariaman Temple | Teochew Temple | Penang Malay Artist Gallery | 
stop 12  Clan Jetties | Church St. Pier | Penang Ferry Terminal | Tanjung City Marina | Swettenham Pier Cruise Terminal |
 stop 13 Victorial Memorial Clock Tower |
 stop 14 Penang Town Hall | Fort Cornwallis| Penang Art Gallery | Penang Museum & Art Gallery | 
stop 15 Goodness of Mercy Temple | St. George Church |
stop 16  Cheong Fatt Tze Mansion | Church of the Assumption |
 stop 17 Dharmikarama Burmese Temple |Wat Chaya-mangkalaram |
 stop 18 Straits Quay |







BEACH ROUTE

Stop 19 Four Point
stop 20 Flamingo
stop 21 Shamrock Beach
stop 22 Miami Beach
stop 23 Rasa Sayang
stop 24 Golden Sand
stop 25 Holiday Inn
stop 26 Batu Ferringhi Sidewalk Bazaar | Yahong Art Gallery | 
stop 27 Batu Ferringhi Beach |
stop 28 Spice Garden |Tropical Spice Garden | 
stop 29Teluk Bahang Fishing Village |Pantai Kerachut | Teluk Bahang |Penang National Park | 
stop 30Batik Factory | 
stop 31 Escape |Toy Museum | 

stop 32 Butterfly Farm | stop 33 Teluk Bahang Dam |Taman Rimba 



haaa...apa lagi..
mohh le melawat PENANG...
BANYAK TEMPAT yang u'ollss boleh lawati...
Operasi Hop onn Hop off  tamat jam 8.00 malam..
kami naik bas nie sampai operasinya di tutup hehehe
Puass hati kauuuu...kikiki
anak2 sampai ketidoran atas bas..
nasib baik XMENGAMUKK JE...

LEPAS penat2 berjalan...terus pekena 
PASEMBOR PADANG KOTA..
siyess sedapp..org pun super dupper ramai..
CNY la katakan....orang luar pun ramai..pelancong pun ramai..
sempat la juga beramah mesra dengan orang SINGAPURa..
^_^

kami balik rumah samapi dalam pukul 11 malam
terus sambung tidoq..pengsan sampai keesokan harinya....heheheh


**maapp entry tertangguh lambat menaip hehehe

nota: hari ke tiga...main redahhh...tp menarik juga lokasi yang di terjan...next entry ehh

You Might Also Like

4 pesanan ditinggalkan

  1. PB bas tue uniklah...teringin nak ke penang...tapi xda rezeki lagi

    ReplyDelete
  2. Assalam PB,
    he3
    iols dedolu naek HOHO ni masa time free
    sebab dapat invitation untuk launching he3

    ReplyDelete
  3. wahh bestnya naik bas ni.. rugi tak naik hari tu

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^