Selamat Berpuasa

June 18, 2015

Salam..
Selamat berpuasa semua.hari nie 1day
Kita dia bulan ramadhan..
Semoga kita semua dapaT menjalani ibadah puasa dengan sempurna...
Jangan tipu2 ye...

Di awal ramadhan nie..
Yanv penting niat kita tu..
Mst betul..dekatkan dalam hati..
Nak dapat puasa yang penuh keberkatan..

Tips untuk berpuasa dari PB

1. kna bangun sahur & makan

    Hehehe..kalau tak makan cabaran nak  berpuasa tu lebih la sikitkan..
berbanding orang yang bersahur..satu lagi jangan lupa sahur itu sunat..kejar la amalan2 sunat di bulan puasa

2. Makan buah tamar

   Dari kecik cikgu,mak ayah kita dah ajar kan..bila berbuka makan lah buah tamar/buah kurma ye semua..kalau tak lalu sangat mkn sebiji pun cukup la..basahkan lidah dgn buah kurma dlu..sunat juga tuu...

3. Banyakkan minum air

    Jangan banyakan minum air waktu siang pula kang batal lakk puasa..banyakkan kan minum air waktu malam..badan kita perlukan banyak air tuk tenanga kan..kalau boleh air kosong..air manis nie segelas pun  dah memadai..sebab nasi kita pu  dah ada kandungan gula..peace!

4. Pilihan  juadah berbuka

     Suka tuk PB ingatkan bulan puasa nie godaan makanan mmg banyak..selain berpuasa menahan lapar dan dahaga..jagan lupa puasa juga poket dan mata..elakkan pembaziran..beli makan yang nk makan je..memang time puasa semua makanan nampk sedap..orang cakap tepuk dada tanyalah selera....kalau dah banyak makanan sapa pula nak makannya kan...

Okay tu je tips simple dr PB.. ingat tau !.

nota: selamat berpuasa  semua ♡♡    

You Might Also Like

6 pesanan ditinggalkan

  1. nice tips dear...selamat berpuasa...

    ReplyDelete
  2. Assalam PB<
    he3
    kalo ikutkan iols memang idak ler mangkit sahur tau3
    tapi hubby iols ni jenih kena makan sahur
    so kena la isteri ikut gitew he3
    pa pun SALAM RAMADHAN uols :)

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^