Pesanan Untuk kaki Selfie

August 11, 2016

Amaran kpd kaki selfie!!

Salam sejahtera semua.

Info dari salah seorang pekerja letrik ini boleh memberi peringatan kpd kita dan anak2 kita utk sentiasa beringat sebelum terkena.

"Saya selaku org letrik ingin menyampaikan satu ilmu..
"Boleh ke elektrik masuk ke dlm badan kita melalui flash atau kamera digital?"

Ya betul.. 100% boleh jadi.
Ini kejadian yg benar.
 Terjadi kepada pelajar Engineering yg berumur 21 tahun dan meninggal dunia di hospital dlm keadaan dia yg terbakar/hangus.

Puncanya time dia menunggu keretapi dgn kawan2 dia.
 Ramai yg amik gambar cam biasa selfie lah kan. 
Pakai kamera dgn phone.
Lelaki pun try nak selfie or wefie ramai2. 
Dari jarak dia berdiri. Dia tak boleh nak selfie dgn semua kawan2 dia. Jadi dia pun ke belakang sikit..
Tempat yg dia berdiri tu ada wayar elektrik yg voltannya 40,000 volt sedang mengalir.
Sebaik je dia tekan button kamera tu, elektrik yg 40,000 volt tu terus masuk ke kamera melalui flash dan terus ke seluruh badannya.
Kejadian ini berlaku dalam beberapa saat. 
50% dari badannya terbakar. 
Dgn keadaan macam tu dia dibawa ke Hospital Keshwani dgn ambulans. 
Dia tak sedarkan diri utk sehari setengah. 
Badannya 50% terbakar dan doktor pun rasa dia takde harapan. 
Tak lama lepas tu dia meninggal dunia.

Benda ni boleh jadi kat semua orang.
*elakkan penggunaan phone di pam minyak
*elakkan penggunaan phone ketika memandu
*jangan angkat call bila phone tgah cas...kalau nak angkat call pun, cas kena bukak baru angkat call
*bila phone tgah cas jgn letak kat katil atau perabot kayu
*jangan guna flash kamera atau phone kat tmpat kereta api atau tmpat yg ada voltan tinggi

..ini utk keselamatan. Selepas baca ni tolong sebarkan sebab semua nyawa boleh diselamatkan.

Pesanan yg sangat penting utk semua terutamanya kepada mereka yg rajin selfie.

Perkongsian dr viral wassup
**peringatan untuk semua..hati2

You Might Also Like

2 pesanan ditinggalkan

tinggalkan komen anda di sini ^O^