//]]>

NAK KURUS KE NAK GEMUK? PILIHAN DITANGAN SENDIRI

February 11, 2018


Foto Farah Wahida.
Aku sebenarnya tengah dilema
tak pasti badan dan gemuk ke masih tahap kurus? ( hahaha tak sedar diri ) 
tapi kalau ikutkan actually berat badan aku memang dah lebih 5 Kg 
dari berat sebelum nie..almost 1 year ago..

so, kalau boleh aku nak lah maintainkan 
aje berat badan nie..
tapi masalah utamanya 
Susahnya nak control makan -_-
menggoda betul makanan-makanan sekarang




baru sehari tak makan nasi kau dah tergoda dek kek yang manihh-manehh
huissshhh abiss diet ko kena ulang balik
diet clean


pastu selain makanan yang menggoda..
nak bersenam pun tak ada masa
alahai...banyaknya alasan aku kan hahaha
nak bersenam dekat mana?dengan sapa? anak-anak nak angkut sekali ke tinggal ?
mak-mak memang macam-macam aspek nak pikir
 dan akhir sekali ko menternak jelah lemak tu woiit!
dan akhir sekali aku pun gagal nak KURUS!

korang pun mesti ada alsan macam aku nie kan 
tapi asalkan ada kesedaran dalam diri nak kurus untuk sihat
itu pun dah cukup baik...
Kurus bukan semata-mata untuk cantik tau !
so jom aku share tips yang boleh kita amalkan bersama-sama nanti
berjaya ke tak turunkan berat badan hahaha
tips mudah-mudah dahulu kita amalkan


TIPS mudah untuk Kurus ( sila amalkan )

1. Elakkan mengambil makanan ringan (junk food) 
2. Makan dalam kuantiti yang kecil
3.Elakkan makan pada waktu malam
4.Elakkan makan dan minuman yang bergula ( kalau perlu kurangkan minuman bergas )
5. Banyakkan makan buah dan sayur-sayuran
6. Banyakn minum air kosong
7. Banyakkan berjalan dan berjogging
8. Bersenam secara konsisten
9. Fokus pada tujuan asal nak kurus ^_^
10. Pelajari ilmu kalori 

Jom sama-sama kita amalkan...
psstt btw sebelum bermula jangan lupa timbang 
dan fokus untuk kurus tau.setkan dalam minta sebab nak 
KURUS UNTUK SIHAT!



You Might Also Like

10 pesanan ditinggalkan

  1. betul tu , kena usaha yang berterusan dan lebih sikit , https://permatabiru0310.blogspot.my/2018/02/nak-kurus-ke-nak-gemuk-pilihan-ditangan.html

    ReplyDelete
  2. Ehehehe betui tu alasan banyak. Same lah saya..
    Nak kurus tp kopi oldtown tu sedapp

    ReplyDelete
  3. nampak dah kurus sikit , jemput singgah ke vitaminwawa.com , sekian " terima kasih " ...

    ReplyDelete
  4. 5 kilo jer Farah, sikit je tu sebulan pun boleh turun. Hehehe... Hidup kekal aktif Insha Allah tak bertambah berat, dulu masa kerja ofis berat naik juga... Dah tak kerja ni ok la ada penurunan...

    ReplyDelete
  5. jom laaa...kite pon tgh on diet pelan2..xnk la yg keras sgt..aslkan ade turun pun ok,.hihi

    ReplyDelete
  6. miera pilih nak kurus dan amalkan diet kalori.. lebih mudah dan praktikal.. setiap minggu exercise dalam 2 atau 3 kali. hehe. Alhamdulillah, diet kalori menjadi untuk miera. hehee

    ReplyDelete
  7. pada e'in okay dah tu badan akak.. cantik je.. hihi

    ReplyDelete
  8. kalau tanya memang semua nak kurus...tapi kalau tak cuba nak kurus...tak akan kuruslah jawabnya...

    ReplyDelete
  9. saya walaupun kurus still kena kawal pemakanan. kalau tak kawal contohnya ambil makanan berlemak & manis yang banyak, akan naik cyst. kalau control cyst tak akan membesar. senang cakap tak kira badan kurus & tak, makan tetap kena berpada-pada

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^