//]]>

High Heel

July 05, 2012

salam...
hari terpanggil untuk bercerita tentang high heel...
saya suka pakai high heel..
tp xda la yang terlalu high sangat..
sesuai untuk berjalan dan tempat pun kira okay la kan..
ikut majlis orang kata..

alkisahnya..selepas ajer bersalin tahun lepas..
sehingga kini saya masih belum mengenakan high heels lagi..
lama kan..
just pakai kasut yang kasual aje
tapak rendah walaupun ke pejabat..(low profile la konon..huhu)

why???kenapa??saya tidak memakai HIGH HEELS

atas nasihat2 dari beberapa orang kawan2..
dan juga mak bidan...
sebolehnya elakkan memakai kasut yang high heel
terutamanya yang bertumit runcing..dan tajam..
memakai kasut bertumis sebenarnya boleh menjejaskan keadaan rahim di dalam perut..(fakta atau auta.mungkin ada yang lebih ariff sila betulkan ok..??)
terutamanya bagi wanita yang baru lepas bersalin...
lagi xsesuai la..
info nie saya dapat dari seorang bidan kampung..
sekali pesan ingat sampai bila-bila la...
nowww dah hampir setahun lebih..
baru terasa nak memakai high heel kembali...


nak pakai yang macam nie??ohh tidak...gayatttt...

macam nie?? ok juga..cuma tinggi sangat..redah2 aje la..senang nak jalan..


beberapa fakta yang saya dapat dari encik GOOGLE...

Penggunaan kasut tumit tinggi memberi impak negatif kepada kaki dan belakang. Mengikut kajian yang dilakukan oleh Persatuan Ortopedik Kaki Amerika Syarikat, seorang wanita yang menggunakan kasut tumit tinggi sekurang-kurangnya 3cm akan meningkatkan tekanan pada lutut sehingga 26%. Malahan, boleh mengakibatkan rasa sakit pada kuku, bengkak jari kaki dan juga menyebabkan kesakitan pada punggung.







Tetapi bagi kaum wanita yang memang gemar berkasut tumit tinggi, masih boleh memakainnya tapi dicadangkan agar memakai yang tumitnya tidak melebihi 2cm. Tempoh pemakaian pula tidak melebihi 3 jam secara berterusan.
 
cuba tgk keadaan tulang kaki kita apabila kita memakai high heels..renung-renungkan...
 
nota: masih tetap nak memakai high heels..tetapi untuk majlis2 dan tempat2 tertentu aje...hihi..2cm pun ok dah..degil kah saya??hahaha

You Might Also Like

5 pesanan ditinggalkan

  1. nasib tak suke pakai high heel dah :)sandal jer senang hehehe

    ReplyDelete
  2. miss z tak pandai pakai high heels..siyes.. rasa susah nak bergerak...

    http://misszberceloteh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. suka gak pakai time ada majlis tertentu.. tapi heels ni satu je, beli yang mahal kompom sedap pakai... :)

    ReplyDelete
  4. sy pun dh lama tggalkan kasut tumit tinggi ni.... sejak kawen.. kalu dulu, saya sk pakai kasut mcm dlm gambar first tu :-)

    ReplyDelete
  5. saya mmg lama tak pakai...rindu juga dgn high heel..
    :p

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^