RESEPI IKAN BAWAL MASAK SOS

February 25, 2013


salam..

hujung minggu ari tu berkesempatan memasak buat suami tercinta..
tapi mmg selalu memasak pun..hihihi
cuma belum berkesempatan nak kongsikan resepi bersama rakan-rakan jer..
tapi untuk kali nie dan seterusnya..
insyaallah akan dikongsikan resepi di blogku ini..
sebabnya??dahku dah ada enset yang mampu menagkap gambar yg cantik2..hihihi
dulu pakai enset cabukkk ja..
mana mampu nak snap pic banyak-banyak..hahaha
sekarang saya agak gila bergambar sedikit..
harap-harap korang tak jemu singgah
melihat gambarku syokk sendiri yang banyak..hahaha

jom baca resepiku yang agak simple


IKAN BAWAL MASAK SOS

bahan-bahan:

ikan bawal
cili kering
bawang besar
sos cili
garam/gula secukup rasa
minyak masak

cara memasak:

1) goreng ikan bawal sehingga kuning keemasan (garing2 lagi sedap)
2) blender cili kering bersama bawang besar setengah ulas (xnak bawang putih + belacan)
3) tumiskan cili kering yang siap di blender sehingga pecah minyak..
4) tambahkan sos cili 3 sudu besar (ikut juga banyak mana kuah yang korang nak) , garam dan gula secukup rasa.
5) masukkan ikan bawal yang siap di goremg ke dalam kuali, dan kacau hingga ikan bersalut sambal sos tadi..HIASKAN BERSAMA BAWANG BESAR DIPOTONG BULAT-BULAT...
6) siap untuk dihidangkan..

petua SAYA:
untuk pastikan cili masak sepenuhnya pastikan cili ditumis sehingga pecah minyak..tambahkan air sedikit demi sedikit..elakkan dari menggoreng cili sehingga garing..ohhh no i don't like ok..satu lagi kalau nak masak sos, jangan pakai belacan & bawang putih.guna bawang besar dan bawang merah aje pun okay dah!.nie petua dari mak saya..cuba arr try..sedappp oooo...


nota: sangat simple sesuai untuk hidangan dua orang makan...hehe (*_*)

You Might Also Like

13 pesanan ditinggalkan

  1. AJ tak makan ikan.......
    Kalau nak cuba kena ganti dengan AYam lah... =D

    Minta tolong vote AJ boleh tak?

    http://ayuejean.blogspot.com/2013/02/blogger-i-really-need-your-help.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu nak pakai ayam kna tambah sikit *halia dalam masakan

      Delete
  2. wahhh my feberet lah....adoi terlapaq dh..haha

    ReplyDelete
  3. Ikan bawal salah satu kegemaran ini..yumm yumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan bawal mmg sedap kalau masak kari lagi ummmppp....hehe

      Delete
  4. sedap tapi kak fieda jarang beli ikan bawal..

    ReplyDelete
  5. masak sambai comfirm terangkat kan.bawal hitam ke ni

    ReplyDelete
  6. Pasti ini digemari my wife, wow nice info...

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^