//]]>

Balas komen?

March 19, 2013


salam...


apa pendapat korang tentang balas komen??
perlu atau sekadar baca then publish..??
komen..biasa la korang mesti tahu kan..
tapi bab nak balas komen nie..(komen di entry kita)
saya sebenarnya memang ada problem sikit..
pertama sekali, nak minta maaf banyak-banyak kat korang..
saya memang jarang balas komen..
bukan sombong atau buat-buat tak nampak..
kalau boleh memang nak balas setiap komen yang korang tinggalkan...
itu je saya rasa sebagai satu tanda yang kita menghargai
pembaca dan orang yang drop komen pada entry kita...

tapi saya ada masalah sikit dengan reply button tu
loadingnya...mak aiiiii...lama giler...
bila saya nak balas satu-satu komen memang ambik masa yang agak lama...
jadi saya ada ambik beberapa inisiatif...
iaitu membalas jejak dan komen rakan-rakan...
yang mempunyai pertanyaan/ soalan aje...
bukan bermakna rakan-rakan lain yang komen di sini saya tak balas..
saya tetap memandang berat setiap komen yang korang tinggal kan (jangan riasau ekk...)

sebenarnya kadang-kadang rasa bersalah juga..
iyela..bila ada sestengah rakan yang memberi komen
seolah-oleh tiada tindakbalas dari kita..
sepertimana bila saya komen dan tinggalkan jejak pada blog rakan-rakan yang lain..
mesti rasa tak best kan...
entah diorang perasan ke tidak komen saya tu...:(
tapi tu la..kalau sekali masuk komen dush..dusshhh..dushhh...
berderetan memang tak terbalas..
rasanya masing-masing mesti faham kan..


nota: nak minta bantuan korang juga suggestion "reply comment button" yang lebih cepat loading dan mudah untuk membalas jejak...plzzzz..plzzz...mana yang paling ok!ekkk??


You Might Also Like

9 pesanan ditinggalkan

  1. saya nak ajar pun tak tahu... tp bila org komen diblog sy bertasnyakan soalan mmg sy akan balas blk pg ke blog org yg bertanya tu.. sbb sy berandaian.. kalau sy reply di blog saya.. sy tak taq blog beliau....

    ReplyDelete
  2. saya g balas terus kat blog dia,..sbb nak balas kat blog sendiri,..ada masalah gak..line bukan sll laju pun..

    ReplyDelete
  3. Eza jarg reply comment. tp, eza akan comment balik entry org tu, hihi.. pastu, click nuffnang dorang sekali :)

    ReplyDelete
  4. Bergantung kepada keadaan dan bentuk komen itu sendiri. kalau komen dengan mangajukan soklan..maka haruslah kot balas/menjawab komen tersebut. Tapi kalau digunakan inisiatif lain seperti yg dinyatakan di atas.. itu pun kira ok. sebagai tanda menghargai kunjungan dan respond yang diberi.

    ReplyDelete

  5. AJ pulak memang dah jadi kebiasaan reply komen orang yang tinggal komen kat blog......

    ReplyDelete
  6. selalu yati balas terus kat blog dia...senang sket.

    ReplyDelete
  7. samalah MV tak balas komen tapi akan balas kunjungan ke blog tuannya terus

    ReplyDelete
  8. sy kalau yg beranya, akn bls kt blog dia direct :)

    *btw, org kata, kalau ms pakai kuar jerawat tu, thats mean, kita ada mslh... so, pmc ni mcm nk betulkan dulu la... lps dh ok, semua tu ilang...

    ReplyDelete
  9. intanberlian:setuju dgn kata2 tu..org kata toksin nak kuar..yg tak tahannya jerawat tu mmg ambik masa yg lama nak hilang xsanggup...sobsobsob

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^