//]]>

cucur a.k.a Cucuq

April 04, 2013

salam...


kalau orang utara mesti tahu apa itu cucuq...hehehe
kalau org sebelah lain tak pasti la plak sebut cucur juga or Kuih ehhh..
hari nak kongsi entry tentang cucur..
tapi bukan saya nak kongsi resepi cucur nie
cuma nak kongsikan sedikit cucur kegemaran saya..hihihi

kalau kat malaysia nie macam-macam jenis cucur
ada dari yang mudah dan ringkas di sediakan
sampai lah pada yang agak merumitkan..
cucur/kuih nie selalunya saya makan waktu breakfast..
tapi sesuai juga di makan waktu tea time..betul tak??

sebenarnya tetiba ja teringat bulan ramadhan yang bakal menjelma..
rasanya xsampai 100 ari je lagi kot...
kalau dulu time kecik2..
kami adik beradik selalu tolong mak buat kuih muih..
untuk jualan di bazar ramadhan..
rinduuuu zaman kanak-kanak tuuuu....:'(
lepas dah besar sikit mak dah xniaga cucur..
kami selalu juga buat untuk makan petang..
arwah mak saya nie surirumah sepenuh masa tau..
memang rajin masak untuk kami...
tapi tak banyak ilmu masakan yang saya dapat dari arwah mak..(xsempat..dia dah pergi dahulu...:(.)
(ehh..tetiba plak entry sentappp terkeluar...)
OK sambung balik bab cucuq nie..

saya nie mmg suka makan cucur..
selalunya time breakfast & bulan ramadhan la tentunya...hehe
jom cuci mata tengok cucur pilihan kegemaran saya...hehehe



cucur badak

kuih lopes

cucuq donut


kuih masalodeh



karipap pusing



pulut sekaya a.k.a seri muka (betul tak?selalu sebut pulut sekaya ja..hihi?)

seri ayu (suka sangat..ayu ja bila makan nanti..hahaha)


popiah basah...(wahhhh...sukaaaaaa)


cerita bab popiah pula..teringat plak nak kongsi kan cerita nie..saya suka lah makan popiah basah yang jual di food court sogo.korang pernah makan tak??sekali cuba tahun lepas asyik teringat ja..bawang goreng yang ranguppp...dah dua kali dapat merasa..saya panggil popiah gergasi sebab besar juga..sebiji beharga RM4.++ kot xsilap saya..nama kedai xsempat nak tgk..so, kalau singgah KL g sogo mmg nak cari popiah tu la..hehehe


nota: apa pula cucur kegemaran korang??mehh kongsi dengan saya..buat entry kat blog masing-masing pun nt boleh saya terjah sana...yuhuuuuuu....




You Might Also Like

7 pesanan ditinggalkan

  1. kuih lopes.... sedappp n suka mkn dgn air gula bykkkkkk2 he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sma arr..klu beli kedai kna minta extra air gula..hihihi

      Delete
  2. Nama kedai tu Popiah Crunchy ke apa....
    AJ pun tak berapa ingat..
    Hehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah try ke AJ..ok x rasa??mungkin kot nama tu...xperasan juga..

      Delete
  3. sedap2nya kuih2 ni...tiba2 lapar la pulak... he hehe...

    ReplyDelete
  4. suke cucur ubi kentang... mak yati suke buat masa kitaorg kecik2 dulu...

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^