//]]>

my favorite food

June 21, 2013

taraaaa.... 








ini lah my favorite food...
certeka..mknan apa nie???

nampak sedap dan menyelerakan kan...
 AYAM MASAK KICAP
saya mmg suka giler makan masakan..nie
but...kolestrol la sikit kan..
coz  saya tak suka campurkan dengan air..
kalau ada yang nak try boleh la cuba my resepi
just simple resepi

bahan-bahan;

ayam 
bawang besar
bawang putih
halia
cili merah/cabai besar
kicap pekat manis

1. goreng ayam terlebih dahulu..( potong ayam kecil-kecil lagi sedap di makan)
2. mulakan dengan menumis semua bahan diatas sehingga naik bau-bauan
3. masukkan ayam kedalam kuali..gaulkan rata, kemudian masukkan kicap pekat manis
4. kacau biar sebati rasanya, baru tutup api
5. siap....:)

ringkas je kan..
tips tambahan, minyak tak perlu banyak, boleh tambahkan garam kalau suka makan masin..
kalau macam saya mmg selalu dah masukkan garam dalam ayam td yang digoreng terlebih dahulu sebab sudah campur garam dan kunyit kan...



You Might Also Like

7 pesanan ditinggalkan

  1. sama la fevret kita..ayam masak kicap..suka3..:)

    ReplyDelete
  2. Salam K.PermataBiru..

    singgah dari blog kak ina intan berlian..
    sedapnye ayam msk kicap... :)

    ReplyDelete
  3. wahhh kita serupa... Hsbnd MQ pun lagi suka makanan yg kering2 mcm ni.. takde santan

    ReplyDelete
  4. sedap...walaupun ita kurang makan ayam..
    errr...lori minyak terbalik ke?..heheheh

    ReplyDelete
  5. saya pun suka masak ringkas cam ni...sedap jugakkan

    ReplyDelete
  6. suami sy pun suka... hari2 msk ni pun xpe katanye... hehe

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^