//]]>

Minyak selusuh

September 26, 2013

salam..

mommy2 kat luar sana tahu x apa tu minyak selusuh??
kalau dah pernah bersalin tu mesti lah tahu kan..
untuk yang anak2 dara tu..kena ambik tahu juga
minyak selusuh nie salah satu amalan nenek moyang kita...tau
untuk mudahkan proses bersalin...

 nak kongsi sedikit info

Air selusuh digunakan sebagai SUATU IKHTIAR yang berpandukan Al-Quran dan Hadis. Dari segi hukum Islam, air selusuh adalah HARUS. Asalkan tidak bercanggah dgn Islam iaitu bacaan yang mengandungi jampi yang karut.

Di dalam Al-Quran sendiri ada menyatakan :
" Kami turunkan sebahagian ayat-ayat Al-Quran adalah untuk digunakan sebagai penawar dan pembawa rahmat kepada orang2 yang beriman." Walau bagaimanapun, kita tidak boleh menganggap selusuh mempunyai kuasa untuk mempermudah bersalin. Ingatlah bahawa ia hanyalah ikhtiar yang diharapkan dapat membantu proses kelahiran yang lancar dan selamat.


sumber: dr sini 

kalau macam saya first pregnant dlu
masuk perut 7 bulan dah mula guna minyak selusuh..
alhamdulillah walaupun saya dah xda mak
untuk uruskan semasa pregnant & selepas bersalin..
orang2 di sekeliling banyak membantu membimbing...
almaklum lah first preggy mmg xda pengalaman kan..
dan pengalaman tu yang akan saya gunakan untuk second pregnant nie..
agar saya boleh lebih berdikari..

sebab ada petua2 yang kena ikut semasa nak sediakan minyak selusuh nie..
tp untuk minyak selusuh saya xminum just sapu aje pada perut
ikut bidan masing-masing la juga kan...
semasa masuk 7 bulan...
baru guna...
cara sapuan pun ada step2nya..
kena sapu dari atas ke bawah
selawat 3 kali mohon di permudahkan...niat dalam hati la kan..
dah last masa nak bersalin baru minum..

minyak selusuh saya nie di buat dr minyak tanak
santah yang di masak sehingga menghasilkan minyak..
kelapa pula nak yang luruh dari pokok..
tak boleh kait..itu petua bidan kita ikut je..hehe
insyallah untuk second nie nak pegi jumpa bidan tu juga..
insyallah ini semua sebagai satu IKTIAR..

korang macam mana pula??
ada pengalaman buat minyak selusuh sendiri?
atau tak pernah amalkan pun?
atau beli aje di kedai2..sebab zaman sekarang semua dah tersedia kan...hehe



nota: rasa minyak selusuh nie sama je dgn VCO kalau korang nak tahu...sebab VCo pun di buat dr cara yang sma....^_^





You Might Also Like

4 pesanan ditinggalkan

  1. memang buat minyak selusuh sendiri masa first baby...bukan takat urut tapi minum sekali...hehehe.klik2 nuffnang

    ReplyDelete
  2. Pnh dgr2 je minyak selusuh ni..tp x pnh tgk..huhu

    ReplyDelete
  3. tuk memudahkan bersalin minyak selusuh ni...

    ReplyDelete
  4. xde guna miyk atau air selusuh... tapi doa selusuh adalah yg saya amalkan.. utk yg kedua bru nk amalkan vco..

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^