//]]>

Kebaikan/keburukan belian Online

November 15, 2013

salam...

suka shopping on9 tak? tak kisah la barangan apa pun...
untuk yang gemar beli online nie mesti tahu kebaikan dan keburukan belian online

nie pendapat saya la..
yang mmg peminat barangan online juga..
tapi bukan semua jenis barangan la..dan satu lagi saya tak cerewet sangat kot!
kelebihan:
  1. beli  online nie boleh jimatkan masa, tenanga, minyak keta, tol, parking..macam2 lagi la..kalau nak kna ke destinasi untuk dapatkan barang tersebut
  2. selain itu,kadang-kadang harga barangan online jauh lebih murah dari yang kita beli dekat mall atau pengedar-pengedar terpilih..***kes nie  saya pun xpasti kenapa harga berbeza-beza..mungkin shopping online nie peniaga ambik untung kecik aje kot..xpayah bayar sewa dan kos2 nak meniaga cuma iklan aje dalam internet kan..
  3. cara pembayaran yang lebih mudah..contohnya online banking la kan..tak perlu susah-susah nak ke bank keluarkan duit or cari atm cash deposite..semuanya dihujung jari aje...
  4. Mudah untuk buat perbandingan harga..contoh dalam Fb la kalau masuk banyak2 page rata2 tawarkan barang yang sama dengan kualiti yang sma..tp harga kadang2 berbezakan..jadi kita boleh buat pilihan yang bijak..mana yang murah dan berkualiti yang akan jadi pilihan..

Tetapi, didalam kemudahan online shopping masakini, ada juga keburukannya! 
antaranya: 

1) INDAH KHABAR DARI RUPA. Kadang-kadang, tengok dekat website tu chomell-chomell,Tapi bila sampai.. Indah khabar dari rupa sungguh! menyesal tidak kesudahan..mula la rasa taubat xnak beli dah..hehe

2) PENIPUAN. hati-hati..ramai juga yang dah terkene..kalau boleh pilih peniaga yang punya pelanggan yang ramai dan baca feedback2 dari pelanggan yang pernah berurusan dengan mereka..sebab kadang2 bila pelanggan dah bank-in duit, barang yang ditunggu tidak kunjung tiba. peniaga pula diam seribu bahasa..

4) BARANG ROSAK. Kan pakai khidmat pos, kan? Maybe ada kebarangkalian produk akan pecah atau rosak. kalau saya produk kaca mmg xbeli la..termasuk barangan elektrik..kalau anda tak tahu la kan..

5) CAJ POS : tak semua peniaga akan kenakan kadar pos pada harga yang di tetapkan..kadang2 harga barang murah..harga pos pula melampau-lampau..so, jadi la pembeli yang bijak ekk..




nota: apa pendapat korang??setuju tak apa yang saya katakan tu?? sekadar berkongsi pendapat *_*


You Might Also Like

12 pesanan ditinggalkan

  1. masing2 ade buruk n baiknye..kekadnag best nye bile da bankin kne tipu..rupenye barang nye xpernah ujud.hah pernah jadi kes ni kat tb ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai Tb..dah terkena ekk banyak x yang rugi..?

      Delete
  2. suka jg beli online..mmg jimat masa... tapi abg posmen kekadang bawa barang tunggang terbalik...sampai dah comot comot..tu yg geram tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pos makanan mmg kna pikir banyak kali klu barang kering xpe la kan..

      Delete
  3. yer..setuju sgt!!
    tak pernah beli online baju..kasut..seluar ke apa..pernah beli sekali jer baju kat anak2..pastu tak beli dah..better pegi try baru beli..haha..

    ReplyDelete
  4. betul tu mang jauh lebih murah...lagi satu setakat ni beli online belum pernah lagi la kn tipu or dapat barang yg tak ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sma mcm sy..dah banyak yang beli on9..alhamdulillah okay jer..

      Delete
  5. tengok2 juga kalau nak beli online ni... dulu pun pernah buat entri pasal ni juga...

    ReplyDelete
  6. jarang beli brg online. rasa x best x dpt tgk brg tu real.. tp kaka sy supplier produk kecantikan meniaga online . business mmg meriah

    ReplyDelete
  7. setuju. imah kalau beli online tak suka beli baju atau kasut yang xboleh nak try. selalu kalau online shop tu ada butik, imah gi butik dia terus kalau dekat. nak beli pun tengok jugak online blog tu banyak org beli ke tak. takut kan kena tipu

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^