//]]>

Checklist barangan Ibu Bersalin

December 03, 2013


salam..

semalam saya dh share entry
checklist barangan bayi
hari nie nak kongsi plak checklist barangan ibu pula yer..
dalam sibuk nak mendapat cahaya mata
keperluan kita sebagai ibu berpantang pun kena titik beratkan juga tau..
boleh tgk timetable bawah nie..
antara senarai keperluan kita



selain dari yang kat atas nie
jangan lupa tungku besi  untuk bertungku lepas pantang nt..
kata mak bidan saya dulu lagi berat lg okay..
tp jgn la berat sangat plak..
nak tungku pula ada cara2..tuntut ilmu dengan bidan you'll ocay...

kalau nak cakap zaman moden nie semua boleh..
tak payah nak pantang-pantang sangat...
silakan dengan pemikiran dan falsafah itu..
sebabnya badan korang...
korang yang nak pakaikan..
tp bagi saya DINASIHATKAN berpantang la ikut
pantang ibu-ibu kita zaman dahulu..
ada sebab dan musababnya..
skrg mungkin sihat 10-20 tahun nanti siapa tahu...
be careful ekk..

ubat-ubatan selepas berpantang pun xsalah nk amalkan..
carilah harga yang berpatutan
jangan sampai membebankan..

 nie antara barangan yang saya sediakan 
untuk diri saya lepas bersalin

1. kain batik (banyak helai sedikit)
2. stoking (sy mmg pakai stoking sampai 44hari..)
3. sweater (sy nie jenis yg kena sedia pasang kipas walaupun sejuk..jd mmg pakai sweater setiap masa)
4. minyak panas
5. barut/bengkung/korset.gerdle (semua ada..)
6. minyak zaitun ( sapu dekat perut dr perut 3bln..petua hilangkan strechmark tau..sampai habis pantang)
7. mandian herba
8. bedak sejuk
9. ubat-ubatan (saya pakai set salindah + produk terbaru DOUBLE STEMCELL)


**ohh ya..after bersalin nt dh cari siap2 bidan utuk mengurut seelok-eloknya 3 pagi berturut-turut (masa ank first dulu, bidan sy ambik 200++ xsilap..urutan lepas bersalin) kali nie nak cari bidan tradisional kot, sbb dlu bidan moden cam xberapa ok je..hehehe


ITU JE KOT yang saya sediakan..untuk bersalin  nanti..maaf ekk klu2 ada barang yang terlepas pandang
sekadar untuk share dengan korang..benda baik apa salahnya kita kongsi..


nota: still xjumpa lg mandian herba yg bagus ..boleh bg cadangan x??selain yg keluaran anugerah..

You Might Also Like

8 pesanan ditinggalkan

  1. nsib baik baca checklist ni.. terlupa plak nk msukkan stokin dlm beg.. hihi.. sy berstokin ank 1st dulu smpai 60 hari.. bertungku 6 bln lbih... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun bru je beli stoking kuar je labour room mmg sejuk terus je pakai..

      Delete
  2. wah ! siap buat check list lagi ! hehehe..CN dulu berpantang dkt kampung, berurut dgn bidan tradisional 5hari berturut2 RM250 jer, hehe

    ReplyDelete
  3. walaupun banyak cara moden tapi ah kak ni tetap dengan pantang extreme mak mak dodulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul akk..pantang untuk kesihatan apasalhnya bukan lama pun..

      Delete
  4. Bagus2 wat listing mcmni..rasanya saya ada update psl keperluan selepas bersalin, x ingat plak..tapi yg pasti mmg berpantang secara tradisional.. saya amik set bersalin shaklee..mmg terbaik!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak. in shaa Allah, sheila akan amik checklist akak untuk kegunaan sheila ya. terima kasih. sheila ingat nak berpantang kat kampung sebabnya sebelum mengandung dulu pernah urut sekali dua dengan bidan kampung. sedap betul perut. hehee harap2 urut lepas bersalin pun sesedap tu. hihi :)

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^