//]]>

Pelam HARUMANIS

May 12, 2014

selamat pagi...

monday...

jangan lazyylazy yer..

wahh opis makin lengang
esk cuti wesak day
ramai yang cuti direct dr jumaat..

aiyakk..
kalau en.hubband dekat dh lama ku fly ke  rumah huhuhu
lai..lai..lai..
nak story mory last week punya cerita..
tak basi lagi okay!

balik kampung semperna cuti satu mei..
ofcoz la hari pekerja..
en.hubby hadiahkan pelam HARUMMANIS
 2 kg untuk PB hahahaha
makan sampai lobammm

actually xbanyak pun 2 kg tu
cuma 6 biji aje..
sodeeehhh dennn..
kalau korang nak tahu
harum manis nie 
pelam/mangga bermusim tau
hanya ada di perlis sahaja..
kalau kat tempat lain pun ada
mmg kira bernasib baik la..
sebab buah pelam nie ssh nak hidup di tempat lain..
dah jd trackmark negeri PERLIS

so, untuk orang perlis macam PB nie haruslah menikmatinya..
hanya ada pada bulan 4-5 sahaja
setiap tahun..
kalau terlepas tahun nie kena tunggu next year plak
untuk makan tau..nasib baik sempat tau..
ini pun yang last2 stock
sebab banyak yang di simpan untuk SUKMA diperlis nanti

ohh ya, yang nie en.husband beli dekat member dia
nak tahu harganya??
sekilo RM25 
jd, 2 kg RM50 ada 6 biji..
korang kira la sendiri sebiji berapa harganya ekk..
kalau beli dekat jabatan terus...katanya 1 kg RM20 aje..
so, pepandai la cari harga yang murah ekk...

kalau kat perlis orang suka makan dengan PULUT
PULUT MANGGA (HARUMANIS)
mmg famous amos la..
sama naik dengan PULUT AYAM
(terliur tetiba...)
moh le tengok gambarnya
PB selitkan sedikit untuk tatapan korang hehe o_o


buah last yang tinggal nak makan pun sayang tau...huhuhu



ni kotak khas yang jabatan pertanian keluarkan hanya untuk harumanis
sebab banyak yang akan di pos ke luar..bekasnya haruslah cantik gitu..hihihi

macam ginilah rupa buahnya HARUMANIS iN THEHOUSE


my baby boo kaisara nak jadi model buah pelam harumanis jap...jgn marah ^_^


pssstt...kalau korang beli harumanis dekat negeri2 lain yang berharga under RM15 kebawah..tu hanya buah yang kacuk..bukan original harumanis tau..sbb PB pernah beli di perak dlu sekilo RM6 je..rasa hampir sama hakikatnya mmg takkk bukan HARUMANIS ori...(FYI)


nota: kalau nak yang terbaik..pilihlah dari kalangan yang baik..hehehe

You Might Also Like

3 pesanan ditinggalkan

  1. saya tercari2 buah ni bila ramai yang dok sebut..tapi sedih sebab kat perlis je yang betul2 ori..meowwww..

    ReplyDelete
  2. kat rumah ada sepokok.. dulu tanam dari biji yg beli kat perlis.. menjadi..

    ReplyDelete
  3. x prnh dgr pun tntg buah ni. wahhh, dah tau dah ada kat perlis. ble cari ni. insyaAllah :)

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^