//]]>

AIS KRIM SUMI

February 29, 2016

Salam

SELAMAT PAGI..

Wahh semangat i nk update blog PEPAGI NIE
Dengan tajuk di atas..
TERJEBAKK u'ouulls...

resepi yang viral last week..

Dah lama giler meninggalakn zaman2 ais krim malaysia nie..
Kalau dulu2 time kecik2..mmg xpayah susah2 cari kedai
Yang jual ais krim malaysia nie
Sebab my Mom mmg selalu buat & jual ^_^

Now, zaman ais krim malaysia nie dah sampai ke ank-anak saya
Kaisara pun suka makan 
Sebab tu niat nak try aiskrim sumi nie
Membuak-buak..hahahha


Nampak tak ke TERUJAAN saya hehehe

Actually dah biasa makan air coctail sumi + nata d' coco
Tapi patern ais krim nie mng tak pernah tgk n try pun..


Jom PB SHARE RESEPI MUDAHNYA


AIS KRIM SUMI
1 TIN SUSU CAIR

1 TIN SUSU PEKAT MANIS
1.5 ML AIR 
3 PAKET SUMI
SEDIKIT GARAM/GULA

*essen vanila 

**Plastik ais krim


Sedikit je kan bahan-bahannya..
Untuk gula dan garam ikut tahap kemanisan yang u'olss nk guna
Garam sedikit aje tau


Kat sini PB add flavour essen vanilla untuk bau yang lebih enak ^_^

Masuk semua bahan2 tadi panaskan atas api sedikit sebelum kerja packing bermula ye..
Kalau boleh buat time anak2 tido..
Yang nk membantunya ramai adehh..

alhamdulillah anak2 suka je makan
tak payah risau dah nak kena beli ais krim
kalau tak hari-hari ajak beli ais krim dekat kedai
mama dah pandai buat hahaha



NOTA : sambil2 buat ais krim gunakan bahan yang sama PB buat Puding cocktail sumi..hehe sedap makan sejuk2.... nantipb share pic..^_^

You Might Also Like

1 pesanan ditinggalkan

  1. perghhh dah jadi viral tu....errr rasa apa aiskrim ni

    ReplyDelete

tinggalkan komen anda di sini ^O^